Tuesday, December 28, 2010

Monday, December 27, 2010

NSK-Back To School di Mydin!

Pada 26/10/2010 yang lalu, Nisa' Wilayah Persekutuan (Nisa WP) sekali lagi telah menganjurkan program Nisa' Small Kindness - Back To School. Tujuan program kelolaan Unit Kebajikan dan Kaunseling (UKK) Nisa' WP ini adalah untuk memberi sedikit sumbangan dan menerbitkan keceriaan kepada para pelajar terpilih untuk membeli barang keperluan persekolahan sempena hari persekolahan yang akan bermula semula tidak lama lagi.
 
Seramai lapan orang pelajar dari pelbagai peringkat umur dari seluruh Wilayah Persekutuan (dari kawasan Lembah Pantai, Putrajaya, Titiwangsa dan Wangsa Maju) telah terpilih untuk menyertai program NSK kali ini. Mereka dibawa oleh AJK Nisa' kawasan masing-masing ke Pasaraya Mydin Subang Jaya seawal jam 9.30 pagi. Seterusnya, adik-adik ini diiringi kakitangan Mydin serta AJK Nisa' untuk memilih dan mencuba pakaian sekolah dan membeli alat tulis untuk kegunaan persekolahan mereka nanti. Paling menarik hati apabila melihat telatah adik Syahid dari Keramat, Titiwangsa yang seronok membeli belah untuk persediaan memasuki Tahun 1 tidak lama lagi.
 
Acara membeli-belah berakhir lebih kurang jam 1.00 petang.Setelah sesi bergambar, para peserta dan AJK mula beransur-ansur pulang.Kami mewaili Nisa' Wilayah dan peserta program NSK kali ini mengucapkan terima kasih kepada warga kerja Mydin yang memberi layanan baik kepada kami. Terima kasih daun keladi, lain kali kami datang lagi :)
 
Secara keseluruhannya, program ini telah mencapai objektif dan insya Allah akan diteruskan lagi pada masa akan datang. Sekiranya banyak dana yang berjaya dikumpulkan, lebih ramai lagi pelajar/penerima sumbangan dari kalangan yang kurang bernasib baik akan dapat kita bantu meringankan beban mereka serba sedikit.Selain sempena musim persekolahan yag bakal menjelma, NSK juga turut mengumpul dana untuk hal-hal lain seperti musibah, hari perayaan dan sebagainya.
 
Oleh itu, kami sentiasa membuka dana untuk program NSK ini kepada masyarakat yang berminat untuk menyumbang, dari segi wang ringgit mahupun material. Jika berminat, bolehlah emel kami di nisawilayah@gmail.com ataupun berhubung dengan Ketua unit UKK kami, Cik Aisyah - 019 6968378.
 
p/s : Gambar-gambar lain boleh didapati di laman facebook kami :) www.facebook.com/nisa.wilayah
 

Thursday, December 23, 2010

NSK-Back To School :)

NSK (Nisa' Small Kindness) - Back to School kembali lagi :)
 
Berkat sumbangan anda, kami sekali lagi  berjaya memilih beberapa orang pelajar bertuah dari keluarga kurang berkemampuan dari seluruh KL untuk `shopping' barang-barang sekolah sempena bermulanya semester baru tidak lama lagi.
 
Sekiranya anda berminat untuk menyumbang kepada tabung NSK, sila hubungi kami yea!

Thursday, December 9, 2010

Selamat Hari Lahir!

Selamat hari lahir kepada ahli Nisa' yang lahir bulan 12 :
 

JAMILAH MAT ZAIN

1 DIS

NUR RASHIDAH AHMAD RASHIDI

1 DIS

NOR IDAYU MUHAMMAD NOR

1 DIS

NURUL BAIZURIANI MAT SHAPIAN

1 DIS

NURUL BAIZURIANA MAT SHAPIAN

1 DIS

Huwaina Abdul Satar

2 DIS

NURUL IZZA ABDUL MALEK

2 DIS

NOR FAZRIAH ABDUL SUBHAN

3 DIS

WAN SAPINAH BT WAN ABDULLAH

4 DIS

NUR SADIQAH MOHD DESA

4 DIS

NADZIRAH ALIA BT RAHMAT

4 DIS

Masnor Mat Daud

4 DIS

Nor Ismalina Isnan

5 DIS

Atikah Jamaluddin

6 DIS

Safraizah Abdul Aziz

6 DIS

Nor Fauzani Taib

9 DIS

NOOR AINI BT ESA

10 DIS

NOR AZIYATI ASHARY

11 DIS

FARAH NADIA MOHD NUR FAHMI SOM

12 DIS

EMILLIA RAMDZAN

12 DIS

NORHAFIZA MOKHTAR

12 DIS

ZURAINA TAMRIN

12 DIS

NURUL AMANI ROSLI

14 DIS

HAZWANI ABD KADIR

14 DIS

SA`DIAH BT MOHAMED YUSOFF

14 DIS

Norzawani Jaffar

14 DIS

MARLIANA HJ ADNAN

15 DIS

LAILI MASTURA BINTI MANSOR

16 DIS

UMMU SALAMAH HJ MUSTAPA KAMAL

17 DIS

Nurul Athirah Amran

18 DIS

SITI ASMA AZA ZAM ZAM HJ ALI

20 DIS

SITI ROSMA AZA ZAM-ZAM HJ ALI

20 DIS

SITI ZURAIDA MD TADJUDIN

20 DIS

NUR AMALINA BT ABDUL MALEK

23 DIS

Farah Hazwani Hamdan

23 DIS

ROZITA BT MOHAMAD

24 DIS

ROHAIDA SAMAT

25 DIS

Shahidra Abd Khalil

25 DIS

SITI FARHAH ABD KARIM

26 DIS

ZAURIN ISHAK

26 DIS

SHARIFAH NOOR SYED AZMAN

28 DIS

NURUL AINI MOHD TAWI

28 DIS

NOR AQILA ABD AZIZ

28 DIS

ASHWIDA MD RAWI

28 DIS

NUR HUSNA AMIRUDDIN

29 DIS

Monday, December 6, 2010

Main badminton 1 Muharram


Semua dijemput menyertai riadah Nisa' WP esok pagi di Court Desa Rejang, Setapak.. jumpa di sana ye!

Thursday, December 2, 2010

Fwd: Sekitar Program Susu Ibu Siri 2


Sekitar Program Talkshow `Nilai Setitis Susu Ibu' -- Guide to Maximize your Milk pada 28 Dec lalu..nantikan laporannya!

Teen Circle Nisa' Titiwangsa #2


Salam semua,
 
Untuk makluman.. kalo nak join sila contact Kak Oyin atau Nazirah seperti dalam poster, atau datang je pada hari berkenaan ye!

Tuesday, November 23, 2010

Sinergi Keluarga Bahagia berjaya!

Alhamdulillah, Nisa' Titiwangsa bersama PKWR, YPT dan Yayasan Selangor berjaya menganjurkan `Seminar Sinergi Keluarga Bahagia' bertempat di Menara Yayasan Selangor, Petaling Jaya pada 13 November 2010 yang lepas.
 
Lebih kurang 100 orang peserta berjaya menghadiri seminar ini yang dikendalikan oleh motivator keluarga yang tidak asing lagi iaitu Ustaz Hasrizal Abdul Jamil, atau lebih dikenali sebagai Ustaz Saifulislam melalui laman webnya Saifulislam.com. Perasmian pula dilakukan oleh Encik Ahmad Fawwaz bagi pihak ibunya, YB Dr Lo' Lo' Hj Mohd Ghazali yang kurang sihat pada hari itu. Selaku penganjur bersama, pengerusi YPT juga turut memberikan ucapan yang antara lain menyebut tentang kepentingan komunikasi berkesan di dalam keluarga untuk melahirkan generasi yang hebat pada masa akan datang. 
 
Antara isi penting yang dipelajari adalah cara komunikasi sesama suami isteri, dan juga dengan anak-anak. Personal favourite saya adalah semasa ustaz mengupas tajuk 5 Love Languages dan contoh-contoh komunikasi Nabi Muhammad saw bersama isteri-isterinya. So sweet and touching :) Sesungguhnya Nabi kita bukan sahaja tokoh pemimpin tetapi juga tokoh suami dan bapa yang terbaik untuk diteladani oleh kita.
 
Seminar sepanjang hari itu tidak langsung terasa penat dan bosan kerana ustaz banyak menggunakan contoh-contoh yang berlaku dalam hidupnya sendiri dan orang-orang disekelilingnya. Para peserta juga tidak kering gusi kerana setiap slides ustaz sering disulami dengan jenaka bersahaja dan kadang-kadang meruntun perasaan..tentunya para peserta tidak sabar nak mengenali anak sulung ustaz yang bahasa kasih sayangnya adalah `perkataan affirmatif' :) 
 
Program ini berakhir dengan ucapan penutup dari penaja utama, Yayasan Selangor yang diwakili oleh Encik Abdul Rahim Abdullah, Pengurus Hal Ehwal Pelajar dan Pendidikan Yayasan Selangor. 
 
Akhir kata, Nisa' Titiwangsa mewakili para penganjur ingin mengucapkan terima kasih kepada para peserta yang sudi menghadiri program ini. Semoga segala ilmu yang kita dapati dapat diaplikasikan dalam keluarga kita insya Allah :) 

Monday, November 15, 2010

Talkshow Susu Ibu Siri 2- `Guide to Maximize your Milk'

Assalamualaikum wbt,
 
Berdasarkan sambutan yang amat memberangsangkan pada talkshow susu ibu siri 1, Nisa' Wilayah Persekutuan sekali lagi menganjurkan talkshow Nilai Setitis SUsu Ibu- Siri 2 - `Guide to Maximize your Milk'. Ni adalah kesinambungan daripada talkshow yg pertama :)
 
So jangan ketinggalan, book your calendar!
 
 

Penceramah :Pn Rita Rahayu Omar

Tarikh : 28 November 2010 (Ahad)

Tempat : Masjid Asy-Syakirin, KLCC

Masa : 2 petang – 5 petang  (masuk PERCUMA!)

 

Sunday, November 14, 2010

Program Sinergi Keluarga Bahagia



Siapa tak kenal Penulis Saifulislam.com, Ustaz Hasrizal? Alhamdulillah, kali ini Nisa'Titiwangsa bersama YPKR, YPT dan Yayasan Selangor akan menganjurkan seminar khas untuk mencari formula keluarga mithali.Jangan ketinggalan untuk sertai!

Bila?
13/11/2010

8.00am-5.00pm

Di mana?
Dewan Tingkat 16,

Menara Yayasan Selangor ,

18A Jalan Persiaran Barat,

46000 Petaling Jaya


.Anjuran Pusat Khidmat Wakil Rakyat Parlimen Titiwangsa , Yayasan Selangor dan Nisa' Titiwangsa


KEUTAMAAN KEPADA PASANGAN2 YG TELAH MENDAFTAR SEBAGAI PENGUNDI TITIWANGSA, MEMPUNYAI ANAK DLM LINGKUNGAN UMUR SEKOLAH MENENGAH&SEKOLAH RENDAH serta berpendapatan RM3000 kebawah.

Hubungi Puan Hafizzah 0133321183, Puan Samila 0192698829, Nazirah 0133183845

Monday, November 8, 2010

Jom main netball!

Nak main netball tak?
Kami akan menganjurkan permainan netball Sabtu ni
di PPR Gombak Setia berdekatan LRT Taman Melati.
Kalau berminat, sila hubungi Solehah dan Rehan seperti dalam poster ye!
Jumpa di sana :)

Thursday, October 28, 2010

Teen Circle @ Titiwangsa

Jom piknik Sabtu ni! :)

Quantum Syukur

Alhamdulillah, Allah meringankan batang tubuh ku untuk hadir ke Usrah Gabungan Nisa' Wilayah semalam. Walaupun sejujurnya merasa sungguh penat dek kerana kerja tetapi menjadi begitu teruja melihat semangat Nisa' yang lain. Terus dipasangkan niat untuk grab sebanyak mungkin ilmu malam itu dan seterusnya mengamalkan dan menyampaikan.

Semalam kami dihidangkan dengan suatu hidangan rohani yang cukup istimewa dan lazat. Rupanya penuh hikmah aturan Allah ini. Kehadiran Ustazah Nafisah sebagai naqibah cukup memberi makna buat semua Nisa' yang hadir. Manakan tidak, Ustazah merupakan figura yang sungguh penuh jadual hariannya dengan pelbagai aktiviti dakwah dan parti masih mampu untuk mencuri masa hadir bersama dalam program usrah ini. Lantas, timbul rasa berdosa pada diri andai masih bermain-main dan tidak focus kepada pengisian yang diberikan.

Tajuk Quantum Syukur menarik perhatian ku. Jarang sungguh perkataan Quantum itu didengari kini, apatah lagi setelah habis belajar Fizik. Dulu-dulu adalah jugak mendengar perkataan ini kan. "Hebat Ustazah ni guna term Fizik", terdetik dalam hati ku.

Quantum bermaksud The smallest amount of a physical quantity that can exist independently atau mudah bicaranya sekecil zarah yang boleh diukur. Signifikan tajuk Quantum syukur itu ialah Ustazah mahukan kita sama-sama dapat rasa dan ukur nilaian syukur kita. Bukan sekadar mengatakan "Aku telah bersyukur, Alhamdulillah" tetapi merasai getarannya dan dapat pulak diukur apakah itu sebenar-benar syukur.

Sungguh, jarang sekali diri ku menyelidik dalam diri sejauh mana sebenarnya aku bersyukur. Jarang sekali diri ku menikmati rasa bersyukur. Jadi apa yang ku peroleh semalam cukup menusuk hati, sungguh berkesan di hati, berbekas di jiwa. Ini yang rasa mahu dikongsi dengan sahabat-sahabat semua.

Sisipan Sirah Nabawi

Rasulullah s.a.w pernah berdoa pada Allah, " Ya Allah, jadikan aku dikalangan yang sedikit". Lalu ada seorang sahabat bertanya pada Rasulullah, " Ya Rasulullah, mengapa kamu mahu berada di kalangan yang sedikit?" Maka jawab Rasulullah, "Allah telah berfirman yang bermaksud Hanya sedikit hambaku yang bersyukur. Maka aku mahu menjadi yang sedikit itu"

Di situasi lain, Saidatina AIsyah bertanya kepada suaminya Rasulullah s.a.w "Ya Rasulullah, sedangkan dosa mu yang lalu telah diampunkan, dan yang datang akan diampunkan, mengapakah masih lagi kau bersusah-susah begini?" Saidatina AIsyah merasa kasihan melihat keadaan Rasulullah yang bengkak-bengkak kaki sujud kepada Allah di malam hari. Lalu baginda menjawab " Salahkah aku untuk menjadi hamba yang bersyukur"

Subhanallah, begitu sekali kasih sayang Rasulullah terhadap Allah.

Bagaimana dengan kita?

Bengkak dop kaki kita sebab sujud pada Allah?

Ke bengkak kaki sebab main netball or futsal?

.......

Nota : Kredit to Hani atas nukilan :)

Wednesday, October 13, 2010

Sepetang di Taman Tasik Titiwangsa

Alhamdulillah, pada tarikh keramat 10.10.10 yang lepas, team Nisa' Wilayah dengan kerjasama Nisa' Titiwangsa telah turun beriadah sambil mengedar risalah di Taman Tasik Titiwangsa. Cuaca yang baik ditambah dengan kemeriahan keluarga membawa anak-anak bersiar-siar pada hujung minggu, ditambah kehadiran beberapa pasangan pengantin yang membuat `outdoor photoshoot' memeriahkan lagi suasana taman tasik yang terkenal di ibu kota itu.
 
Team kami dipecahkan kepada tiga kumpulan untuk menyelusuri keseluruhan taman tasik yang besar itu. Pelbagai peristiwa menarik dan gelagat manusia dapat diperhatikan. Walaupun ada yang berdepan dengan sindiran sinis dan ada juga yang memulangkan risalah kami dengan baik, namun senyuman manis majoriti masyarakat yang sudi menerima button badge dan risalah kami menjadi pembakar semangat untuk meneruskan misi ini. Aktiviti kami berakhir sekitar jam 6.30 petang,di mana hampir kesemua button badge dan risalah berjaya diagihkan.
 
Akhir kata tahniah dan syabas kepada ahli Nisa' yang telah menjayakan program ini, dan sekalung penghargaan kepada masyarakat yang sudi bekerjasama dan menerima kehadiran kami di taman tersebut. Alhamdulillah kami tidak pula berdepan dengan insiden yang tidak diingini.Semoga Allah sentiasa memberkati usaha kecil ini dan membuka pintu hati masyarakat untuk menghayati mesej yang disampaikan.
 
Sekiranya anda berminat hendak menyertai kami, jangan lupa isi borang keahlian di bawah atau email sahaja pertanyaan kepada nisawilayah@gmail.com. Kita juga boleh berinteraksi secara langsung dalam laman facebook kami http://www.facebook.com/nisa.wilayah. Jumpa di program akan datang! 

Wednesday, October 6, 2010

Selamat Hari Lahir! (Oktober)

SELAMAT HARI LAHIR KEPADA AHLI NISA' WP YANG MENYAMBUT HARI LAHIR BULAN NI!
SEMOGA PERTAMBAHAN USIA SEIRING DENGAN PERTAMBAHAN AMALAN, BUAT BEKALAN KE SYURGA, AMEEN
 
 

NAMA

KAWASAN

 

FADILAH OTHMAN

BATU

2 OKT

NURUL AKMANIDAR ZAINUDDIN

BTR

2 OKT

NORAZLINAH ABDUL RAHMAN

LP

2 OKT

NUR AMIRRA MD YUSOF

SGT

2 OKT

SITI SYAHIRA SHAARI

BATU

3 OKT

MARYAM THORAYA ARIFIN

BTR

3 OKT

FARHANA ABDUL RAZAK

 

4 OKT

NATASHA ROSLAN

W.M

6 OKT

ILVIRA MOHD DASUKI

 

8 OKT

MILA MUALLIFAH SUMARNA

SGT

8 OKT

MARDZIAH MOHAMAD

BTR

11 OKT

SITI HAJAR MOHAMAD NOOR

 

12 OKT

NOR HASHIMAH HARON

BTR

14 OKT

NUR ADIRAH BT ISMAIL

SGT

16 OKT

NOR HAFIZAH MD YAAKOB

 

18 OKT

ASMAA NAFEESA RAMZI

TT

18 OKT

NUR ADIBAH MOHD ZAINAL ABIDIN

 

18 OKT

INTAN RAFIDAH YASIN

BATU

19 OKT

FAIZAH ISMAIL

TT

20 OKT

AMIRAH JAMALUDDIN

W.M

31 OKT

LATIFAH MAT AROFF

W.M

21 OKT

SITI ZUBAIDAH ABAS

 

23 OKT

NORRUL AFZAN ZAINAL ABIDIN

 

23 OKT

SULAIHA MOHD KASIM

 

23 OKT

SITI ASMAH YUSOF

W.M

26 OKT

IRYANI ABDUL RAHMAN

BTR

27 OKT

NUR FARAH BT MOHAMAD AMIR

W.M

27 OKT

NAZALINA MOHAMED NAWAWI

 

28 OKT

NOR AISYAH MALIK

 

29 OKT

   SHARIFAH DURRAH SYED YAHYA        WM                 31 OKT