Sunday, May 3, 2009

Nisa Indoor Games 2009Buat julung kalinya Nisa' telah menganjurkan Nisa' Indoor games ataupun permainan rakyat melayu yang dikelolakan oleh Nisa' Msia. Bertempat di Dewan Jubli perak, Bangunan Sultan Sultan Abdul Aziz, shah Alam pada 25 april 2009 bermula jam 8 pagi hingga 6 petang. Sebanyak 14 buah negeri telah mengambil bahagian.Nisa' WP telah menghantar 35 kontijen untuk mengambil bahagaian. 30 antaranya merupakan peserta setiap permainan yang dipertandingkan. Majlis telah dimulai dengan perbarisan negeri-negeri. Terdapat juga neger-negeri yang kreatif telah membawa beberapa sepanduk, bendera,alat-alat tradisional untuk menyerikan lagi perbarisan mereka. .

Bertemakan tagline 'MERINTIS PERUBAHAN', Kontijen WP tampil simple dan anggun dengan memakai selempang yang bertulis NISA WILAYAH di samping tshirt rasmi berwarna ungu dan tudung ungu. Gimik perasmian yang agak unik di mana, seramai 30 org ajk berlakon menjadi buah catur yg diwakili oleh johan catur kana-kanak malayisa iaitu adik Nurnabila di mana beliau telah dipilih sebagai Ikon bagi Nisa' Indoor Games ini.Seterusnya ucapan persamian oleh Pengarah Nisa' Msia danm sedikit kata-kata motivasi oleh beliau. Rata-rata peserta begitu bersemangat dan tidak sabar utk memulakan pertandingan. Lebih kurang jam 10.30 pagi permainan bermula secara serentak .Antara pertandingan yang dipertandingan ialah Batu seremban,Catur, congkak,carom, ceper.,Dart,Dam Haji dan Dam Ular, Setiap permainan di bahagikan kepada 2 kategori iaitu kategori remaja (15-25thn) dan kategori umum (26-40thn). Terdapat juga kategori walk in di mana setiap individu dibenarkan bermain semua permainan dengan bayaran RM 5.

Permainan berlangsung dengan lancar dan dihentikan seketika untuk rehat dan solat dan solat pada jam 1.30 tengahari dan disambung pada jam 2.30 petang. Sesi petang menyaksikan acara-acara semi final dan final. Alhamdulillah, pasukan Dart bagi 2 kategori ini berjaya ke final. Satu kebetulan juga lawan mereka adalah team dari kedah. Bagi kategori remaja, mereka tewas dan menjadi naib johan, manakala kategori umum, menang tipis dan menjadi johan. Bagi kategori congkak, peserta WP mendapat naib johan dan dalam acara Dam Ular WP mendapat johan. Satu pencapaian yang agak baik, kerana rata-rata setiap negeri memberi tentangan yang hebat.

Majlis penutup menjadi kemuncak acara yang dirasmikan oleh Dr Halimah, Exco Selangor. Pastinya Nisa' Indoor Game menjadi kenanagan yang indah buat peserta yang menyertainya, kerana mempunyai kelainan dan kemeriahannya yang tersendiri. Nisa' WP mengucapkan tahniah kepada yang menang dan kepada yang tidak menang, semangat juang yang ditunjukkan amat dihargai. Tidak lupa terima kasih kepada semua yang terlibat dalam menjayakan NIG ini secara langsung atau tidak langsung.No comments: