Tuesday, October 23, 2012

Jom beramal di Bulan Zulhijjah


Bulan Zulhijjah memang terkenal dengan bulan utk para umat Islam menunaikan haji dan mengamalkan ibadah korban..
namun, jangan biarkan bulan ini berlalu begitu sahaja, kerana ada ibadah lain yang perlu kita rebut peluang untuk menambah pahala...

1) Berpuasa
Berpuasa pada hari-hari Zulhijjah atau sekadar kemampuannya – terutamanya pada hari ‘Arafah – . Tidak dinafikan bahawa puasa adalah di antara amalan yang terbaik dan ianya adalah pilihan Allah Ta’ala sendiri sebagaimana yang dinyatakan di dalam sebuah hadith qudsi :

“Puasa itu adalah bagiKu dan Akulah yang membalasinya, dia meninggalkan keinginan nafsunya, makanan dan minumannya semata-mata keranaKu”.

Dari Abu Sa’id al Khudri Radhia Allah ‘anhu berkata : ‘Rasulullah Salla Allah ‘alaihi wa sallam bersabda :

“Tiada seorangpun yang berpuasa pada satu hari di jalan Allah melainkan Allah menjauhkan dengan puasanya itu mukanya dari api neraka sejauh tujuh puluh tahun” (muttafaq ‘alaih).

Imam Muslim Rahimahullah meriwayatkan dari Abi Qatadah Radhia Allah ‘anhu bahawa Rasulullah Salla Allah ‘alaihi wa sallam bersabda :

“Puasa pada hari ‘Arafah, saya mengharap Allah akan menghapuskan (dosa) setahun yang lalu dan setahun yang mendatang”.

2) Takbir (Allahu Akbar) dan berzikir padanya, firman Allah Ta’ala yang bermaksud :
“(Dan supaya mereka menyebut nama Allah pada beberapa hari yang termaklum)”,
para ‘Ulama menyarankan supaya diperbanyakkan berzikir pada hari-hari tersebut sebagaimana mafhum hadith Ibnu ‘Umar Radhia Allah ‘anhuma yang diriwayatkan oleh Imam Ahmad Rahimahullah, di antaranya :

“Oleh kerana itu perbanyakkanlah padanya tahlil (La Ilaha Illa Allah) , takbir (Allah Akbar) dan tahmid (Alhamdu Lillah)”.

Disyari’atkan bertakbir pada beberapa hari yang mulia itu pada waktu siang atau malam terutama selepas menunaikan fardu solat lima waktu yang dikerjakan secara berjamaah. Bagi mereka yang tidak menunaikan ‘ibadah haji, takbir bermula dari waktu subuh hari ‘Arafah (9 Zulhijjah) dan bagi yang menunaikannya takbir bermula pada waktu Zohor hari raya haji (10 Zulhijjah), kesemuanya berakhir sehingga waktu ‘Asar pada hari ketiga belas (13) Zulhijjah.

3) Bertaubat dan meninggalkan segala ma’siat dan dosa, semoga dengan amalan baik dapat mencapai keampunan dan rahmat Allah. Ini kerana ma’siat adalah punca kepada jauh dan terhindarnya seorang hamba dari rahmat Allah manakala ketaatan pula adalah punca dekat dan kasihnya Allah kepadanya.

Semoga ALLAH memberi kekuatan kepada kita untuk mujahadah dan terus berusaha meningkatkan amalan kita...kerana dunia ini hanya persinggahan....
persinggahan dalam mencari bekal pahala untuk di bawa di akhirat kelak dengan rahmat ALLAH SWT..

SELAMAT BERAMAL
SALAM AIDILADHA DARIPADA NISA` WILAYAH PERSEKUTUAN

Monday, October 15, 2012

Doa Keluarga Bahagia :)

Assalamua'laikum.

Apa khabar sahabat Nisa' sekalian? Doa dan harapan, moga sihat badan, sihat iman.:)

Hari ini, nak kongsikan satu doa. Jom, sama-sama kita amalkan, :)


Dengan nama ALLAH yang maha Pemurah lagi maha Penyayang.


Semoga bermanfaat untuk semua.

Wassalam.

(^_~)

Tuesday, October 2, 2012

Anda Stress??

Dengan Nama ALLAH yang Maha Pemurah, Maha Penyayang

Perkongsian dari laman "Facebook"

Semoga ada manfaat yang dapat kita kongsikan bersama. :)


Cara Menghadapi Stress:

  • Ingatlah, bahawa ini adalah ujian dari ALLAH untuk setiap hambaNYA. Dengan adanya ujian, keimanan kita akan semakin bertambah sekiranya kita bersabar. :)

  • Bertenang, jangan terlalu menekan diri. Perbanyakkan membaca al-Quran, solat malam. Kerana sesungguhna dengan mengingati ALLAH, hati akan tenang. Bila hati tenang, kita akan lebih positif! :)

  • Sekiranya tidak mampu untuk mencari penyelesaian sendirian, cubalah berbincang dengan orang lain. Mungkin hasil perbincangan dapat membantu kita menghadapi masalah yang dihadapi. :)

  • Apabila kita merasa tertekan dengan masalah yang kita hadapi, ingatlah bahawa ada orang lain yang lebih susah berbanding kita. 

  • Nikmatilah masalah. Bukankah pengalaman merupakan guru yang terbaik? :) Semakin banyak pengalaman, semakin bijak kita menghadapi masalah pada hari-hari mendatang.

  • ALLAH tidak pernah memberikan sesuatu yang tidak dapat ditanggungkan oleh hambaNya. :). Yakinlah, setiap masalah akan ada penyelesaiannya.

Ok, jangan stress lagi ya.
Wassalam :)