Friday, September 18, 2009

Ucapan Raya Pengarah Nisa' WP


Assalamualaikum warahmatullah hiwabarakatuh.


Alhamdulillah dengan izin dan rahmat dari Allah S.W.T, kita semua telah melepasi medan pentarbiyahan di bulan Ramadhan yang penuh barakah dan maghfirah. Moga Ramadhan pada kali ini menjadikan kita seorang hamba yang bertambah baik dari segi iman dan akhlak kita. Sesungguhnya Ramadhan yang telah berlalu, pasti dirindui dan marilah kita sama-sama doakan agar kita semua terpilih untuk betemu Ramadhan di masa akan datang.Insyaallah.


Bersempena dengan kedatangan bulan Syawal ini, saya sebagai Pengarah Nisa` Wilayah dan semua AJK-AJK Nisa` Wilayah Persekutuan ingin mengucapkan Salam Aidilfitri kepada semua ahli-ahli Nisa` Wilayah yang menjadi tunjang perjuangan kami, semua AJK dan ahli-ahli Nisa`kawasan-kawasan, dan tidak lupakan juga buat semua pengunjung setia blog Nisa` Wilayah ini. Salam Kemaafan jua daripada kami seandainya terdapat salah dan silap yang kami telah lakukan sepanjang kita bersama dalam Nisa` Wilayah Persekutuan ini. Moga Syawal ini diraikan dengan penuh rasa kesyukuran kepada Allah Yang Maha Agung.


Dan, marilah sama-sama kita membuktikan bahawa tarbiyah Ramadhan yang telah kita lalui membawa kita untuk terus istiqamah kepada panduan Al Quran dan As Sunnah, serta marilah kita menguatkan persaudaraan di kalangan umat Islam, bermaafan dan berkasih sayang di antara satu sama lain, kunjung mengunjung dengan penuh tawadhuk dan berpandukan kepada akhlak Islam yang diajar oleh Rasulullah s.a.w. Semoga impian untuk kita menjadi anak, isteri dan wanita solehah akan kita laksanakan bersama-sama. Kita laksanakan impian bersama.


Nantikan program yang menarik daripada Nisa` Wilayah selepas Raya nanti!


Salam Aidilfitri untuk semua …..
Syawal yang dinanti akan diraikan,
Pastinya dikongsi dengan ibu dan ayah,
Salam Aidilfitri & Salam Kemaafan kami ucapkan,
Pastinya Tulus Ikhlas daripada kami Nisa` Wilayah

Salam Ukhuwwah dan Kasih Sayang...


Achik Feeza
Pengarah Nisa' WP

Friday, September 11, 2009

Nisa Small Kindness @ Titiwangsa

updated with photos!!
Alhamdulillah, dengan izin Allah Ya Muqtadir, Allah Yang Maha Menentukan, Nisa` Titiwangsa kembali aktif dengan nafas dan semangat yang baru. Hadir dengan program sulungnya iaitu Nisa` Small Kindness, yang telah berjalan dengan jayanya pada 10 September 2009 di Darul Ummah.

Program kerjasama yang erat antara Nisa` Titiwangsa dan juga Nisa` Wilayah Persekutuan ini meraikan golongan armalah/ibu tunggal yang tidak berkemampuan. Dalam menyambut Syawal yang bakal kunjung tiba, visi NSK pada setiap kali Ramadhan adalah ingin membantu meringankan beban kehidupan.Walaupun sumbangan sedikit cuma, namun keikhlasan hati para penyumbang amat berharga untuk turut sama-sama menjayakan visi NSK pada kali ini.

NSK peringkat Wilayah Persekutuan pada Ramadhan kali ini akan diadakan di setiap peringkat Nisa` kawasan-kawasan sekitar Wilayah.Walaupun berada di kota metropolitan yang serba maju dan canggih ,namun masih ada lagi insan-insan yang kurang berkemampuan untuk menjalani kehidupan seperti insan lain.Semoga usaha murni ini dapat diteruskan lagi di masa akan datang.Insyaallah.

Sekalung penghargaan yang tidak terhingga buat para penyumbang yang sudi memberikan sumbangan.Hanya Allah sahaja yang dapat membalasnya, dan moga sumbangan yang telah diberikan menjadi Bekalan saham di akhirat nanti.Akhir kalam, 2 rangkap pantun buat semua.

Perjalanan hidup perlu diteruskan
Kepada Allah mohon pengharapan
Nisa' Small Kindness dianjurkan
Moga dapat ringankan beban

Susah senang kita bersama
Indahnya Syawal jika dinikmati bersama-sama




SUSAH SENANG KITA BERSAMA..

p.s: Kepada Cik S/U, kami suka pantun awak yang dua rangkap tu.. hehe.. -admin

Thursday, September 10, 2009

Coming soon -NSK@BTR

Jom join!

Nisa Small Kindness @ Batu


Alhamdulillah.. pada 6 September yang lalu, program Nisa Small Kindness (NSK) telah berjaya diadakan di kawasan Batu. NSK tu apa? NSK ni program untuk mendekati masyarakat dan meringankan beban mereka dengan sedikit sumbangan.. hanya dengan matlamat memanjangkan hubungan persaudaraan sesama Islam dan berkongsi dengan mereka yang kurang berkemampuan.





Untuk laporan lengkap tentang NSK Nisa Batu, tungggguuuuu..!! -updated!

Alhamdulillah, segala pujian hanya untuk Allah yang telah mengizinkan
'Nisa' Small Kindness' Nisa kawasan Batu, dijalankan dengan lancar dan jayanya pada 6hb. Sept. 2009 yang lepas.

Antara ahli yang hadir ialah Mariam, Nurazma, Rafiza, Zurina, Mastura, Zaminah (wakil Muslimat BBS- Wakil Lajnah WP dan kwsn Batu), Siti Zubaidah dan Rohana

Sebelum program pengedaran sumbangan dimulakan Haji Ismail yang juga merupakan Ketua Cawangan Pas Blok 207 Sentul, memulakan dengan bacaan doa selamat.

Kami tidak dapat menyampaikan sumbangan kepada penerima yang pertama kerana beliau ke pasar, jadi kami teruskan kerumah kedua iaitu rumah Encik Ghazali bin L.Akashah, Beliau adalah pesakit kencing manis, sudah pencen, sekarang keluarganya 5 orang di tanggung oleh anaknya yang bekerja sebagai pengawal keselamatan. Pendapatan bulan Rm800 sebulan. Beliau menitiskan air mata ketika menerima sumbangan tersebut. Sebelum meninggalkan rumahnya kami akhiri dengan bacaan doa untuk pesakit mudah-mudahan Allah beri keringanan atas kesakitan yang ditanggungnya.

Kami juga gagal bertemu penerima yang ketiga kerana beliau telah keluar untuk berurut, penerima tersebut telah patah tulang belakang, tidak mampu menanggung keluarga kerana tidak mampu berkerja malahan tidak mampu untuk duduk.

Kami kemudian begerak ke Taman Dato' Senu, disana Kak Zaliha Ahmad
(Ketua Muslimat Cwgn Blok 207) menunggu kami untuk meneruskan sumbangan. Penerima keempat adalah seorang balu dan mempunyai anak OKU, beliau tidak pernah mendapat sumbangan dari mana-mana pihak.

Selepas itu kami bergerak kerumah penerima kelima iaitu Adik Muaz yang juga OKU, berumur 9 tahun. Beliau terpaksa bernafas melalui tiub. Sumbangan wang diberikan kepada ibu Muaz iaitu Puan Rohayah bt. Yunus, manakala beras dan wang diberikan kepada nenek Muaz sebelah ibunya yang juga sudah uzur. Atas persetujuan yang ada pada hari tersebut kami juga terpanggil untuk memberi sumbangan wang kepada Nenek Muaz sebelah bapanya yang juga hidup dalam kesusahan.

Memandangkan Nisa' Batu ada duit dan beras yang lebih kami meneruskan sumbangan kami ke Bandar Baru Sentul, sumbangan wang RM100 dan sekampit beras 5kg.

Akhirnya selesailah program NSK Nisa' Kwsan Batu. Sebelum bersurai, atas cadangan Mariam kami telah bersetuju untuk mengunjungi seorang saudara baru yang tinggal
di Kampung Chubadak Kawasan A iaitu makcik Fatimah bt Abdullah yang sudah lama memeluk Islam, mengamalkan hidup cara islam, tetapi beliau tiada saudara mara. Kini beliau tinggal bersama orang Myanmar dan mendapat sumbangan bulanan dari Baitulmal sebanyak RM250 sebulan.

Disinilah 'Nisa Small Kindness' Nisa' kawasan Batu betul-betul terserlah, kerana kami hanya mampu memberi sedikit bantuan wang ringgit bersama sekampit beras. Atas dasar persaudaraan sesama Islam kami wakil Nisa Kawasan Batu bergerak dengan penuh keikhlasan. Tetapi ada insan lain yang lebih mulia dan ikhlas hatinya dengan menyumbang wang dan beras untuk kami agihkan kepada mereka yang memerlukan. Walaupun mereka tidak ada ikatan persaudaran jauh namun mereka bertolong bantu kerana ISLAM. ALLAH HU AKBAR!

Kepada penerima sumbangan yang belum menerima akan diteruskan juga, dalam masa yang terdekat ini. InsyaAllah.. :)

Hadiah Dari Ramadhan: “Terapi Solat, Puasa Hebat”

Bersempena kedatangan bulan Ramadhan, Nisa’ Batu dengan kerjasama PERKIM Cawangan Sentul Timur mengambil inisiatif mengadakan talk show khusus membincangkan mengenai solat dan puasa pada 29 Ogos yang lalu.

Bertempat di Surau Al Islah Bandar Baru Sentul, Ustazah Nor Hafizah Musa bersama suami, Dr Azhar Yaacob diundang bagi memberikan pengisian mengenai tajuk berkenaan.

Program bermula dari jam 10 pagi dan berakhir pada jam 12 tengahari itu sarat dengan pengisian rohani, bersesuai dengan bulan yang penuh barakah ini.

Dalam program berkenaan, peserta yang terdiri daripada golongan dewasa, remaja dan kanak-kanak dijelaskan mengenai kepentingan menjaga kesempurnaan solat, kusyuk dalam solat dan cara-cara mendapatkan kusyuk dalam solat.

Peserta juga diingatkan agar sentiasa mengerjakan solat pada awal waktu dan tidak meninggalkan solat walau dalam apa keadaan sekalipun.

Turut diberi penekanan mengenai kepentingan doa terutamanya dalam bulan Ramadhan ini selain amalan-amalan lain yang dapat mendekatkan diri kita dengan Allah S.W.T.

Program berkenaan turut dihadiri penghuni rumah perlindungan Darul Saadah. Ini merupakan kali kedua mereka menerima jemputan ke program anjuran Nisa’ Wilayah Persekutuan.

Diharapkan program-program anjuran Nisa’ Wilayah Persekutuan dapat memberi manfaat kepada seluruh penghuni kota metropolitan ini dan dapat mendekatkan diri kita dengan Islam selain mengeratkan ukhuwah sesama kita.

Nantikan program-program yang lebih menarik pada masa akan datang.InsyaAllah..

Monday, September 7, 2009

September Babies!

Zunnur Idris 2 SEPT
TAJZELINA JUSOH@TAJUDIN 2 SEPT
Nor Azia Md Isa 2 SEPT
Noor Afizah Basarudin 3 SEPT
Nor Diyana Nor Meah 3 SEPT
SHAILAH ABDULLAH 7 SEPT
Kartini Ahmad 8 SEPT
NUR HAZIQAH ABDUL JALIL 8 SEPT
Nor Farzlina Nor Rizan 9 SEPT
ZAIWANA NGOJAR 10 SEPT
Nor Roshada Hashim 12 SEPT
Fakariah Hani Mohd Ali 13 SEPT
SYARUNZAINI RAZMA MD SAAD 15 SEPT
Zuriyati Ramli 15 SEPT
NORHAIDA OMAR 16 SEPT
Nur Zaireena Zainal 16 SEPT
Khairi Syutina Binti Mahmood 20 SEPT
MURNIRA ABIDIN 20 SEPT
NURATIQAH ISLAMIAH MOHD 21 SEPT
MAHHAYU ISMAIL 24 SEPT
SITI SALWA MURSIDI 27 SEPT
NUR AZREENA AHMAD RASHIDI 27 SEPT
ALIYA HADINI AHMAD NASARUDDIN 28 SEPT
NUR SYAFIQAH ABDULLAH ALI 28 SEPT
MASDALINA LOKMAN 29 SEPT
Hazwani Farhana Mustafa 30 SEPT
Wah..nampaknya ramai `big boss' kita lahir bulan ni ye.. istimewa untuk mantan big bos, Dr Hani.. mantan 3N, Kak Tini dan Pen Pengarah kita Kak Su..dan semua September babies..
SELAMAT HARI LAHIR :)

Friday, September 4, 2009

Perang di bulan Ramadhan

Oleh : M Zafiq (UNSW)

Pernahkah kita tertanya tentang sejarah yg pernah berlaku dlm bulan Ramadhan? Percaya atau tidak hampir kebanyakan peperangan yg pernah berlaku ketika dahulu dlm usaha menyebarkan atau mempertahankan Islam berlaku pd bulan yg mulia ini. Drpd zaman Muhammad s.a.w sehinggalah tersebarnya Islam dan menakluki 2/3 dunia, dan sehinggalah ke hari ini, siri2 peperangan yg cukup hebat dan bersejarah terus berlaku ketika tentera muslimin sedang berpuasa. SubhanAllah. Cukup hebat tentera muslimin. Inilah cara mereka berehat pada bulan Ramadhan, yakni dgn menyahut seruan jihad Allah.

Saya cukup berminat dgn sejarah terutamanya sejarah yg berkaitan dgn umat Islam sbb ianya banyak bersangkut paut pd diri kita jika kita benar2 menghayatinya. Malulah kita kalau kita tdk mengetahui ttg usaha2 dan sejarah2 yg pernah tercoret dgn darah umat Islam suatu ketika dahulu hanya semata2 ingin memastikan Islam itu sampai kpd kita. Dan bertambah malulah kita ambil acuh tak acuh ttg Islam yg telah sampai kpd kita pd hari ini.

Justeru, marilah kita ikuti beberapa siri peperangan yg sempat saya kupas dr beberapa artikel, dari awal tahun hijrah sehinggalah yg terkini. Semoga ianya menjadi ikhtibar dan semangat kpd kita menempuh Ramadhan yg mulia ini.

Perang Badr al-Kubra 17R/2H
Merupakan peperangan yg paling singkat, namun adalah peperangan yg paling hebat dlm sejarah umat Islam. Ianya merupakan peperangan yg memisahkan antara haq dan batil. 313 tentera muslimin vs 1000 kafir Quraish.

Permulaan panji Islam yang dijulang oleh Penghulu Syuhada Saidina Hamzah pada 4 Ramadhan tahun pertama Hijrah.

Orang yang berjuang demi mencapai keredhaan Allah pasti mencapai kemenangan yang dijanjikan. Allah menegaskan dalam Surah Ali ‘Imran ayat 123 hingga 125." Sesungguhnya Allah menolong kamu dalam Perang badar, sedangkan pada masa itu kamu orang yang lemah. Sebab itu bertaqwalah kepada Allah supaya kamu mensyukurinya".Persiapan Rasulullah dlm Perang AhzabDinamakan juga Perang Khandak (parit) kerana tentera Islam telah menggali parit yg sgt dalam di sekeliling kota Madinah sepanjang Ramadhan untuk menghalang tentera musuh dari menceroboh dan menyerang Madinah. Perang ini berlaku pd awal bulan Syawal tahun ke 5 Hijrah dan ini ada diceritakan dalam al-Qur'an di dalam Surah Al-Ahzab.

Pembukaan kota Mekah 10R/6H
Fathu Makkah. Umat Islam memasuki kota Mekah tanpa sebarang pertumpahan darah. Peristiwa ini menggambarkan pertolongan Allah kepada hamba-hamba yang ikhlas kepadaNya, dan manusia berbondong-bondong memasuki agama Allah. Allah menyebutnya dalam Al Quran Surah Al Nasr.

Hari kehancuran berhala-berhala di Mekah 25R/9H
Nabi Muhammad SAW menyucikan Kota Mekah dengan memusnahkan 360 patung berhala di sekeliling Kaabah. Khalid Al Walid menghancurkan berhala yg paling agung dan besar, Al Uzza, sementara Amru Al-As menghancurkan berhala Suwa' dan Saad bin Zaid memusnahkan berhala Manat.

Perang Al-Qadisiyyah 9R/16H
Kemenangan besar Islam dalam peperangan Al Qodisiyyah yang dipimpin oleh Saad bin Abi Waqas. Tentera islam seramai 10,000 vs tentera Parsi 120,000 orang. Sejak dari itu, hancurlah empayar Parsi yg gah dan terkenal, dan Umar r.a memakaikan gelang Raja Kisra pada Suraqah bin Malik seperti yg dijanjikan oleh Rasulullah.

Bermulanya era keemasan Andalusia selama 700thn 9R/92H
Kemenangan Islam di bawah pimpinan Thoriq bin Ziad ke atas raja Rudrik di Sepanyol. 12,000 tentera Arab dan Barbar menetang 90,000 tentera Gothic pimpinan Raja Rudrick. Selepas tiba di daratan Sepanyol, Thariq bin Ziad membakar kapal2 tentera Islam dan menyahut "Kita telah membakar kapal2 kita, dan sekarang tiada apa yg boleh menyebabkan kita lari dr bertempur dgn tentera kufar, sekarang yg tinggal hanya kemenangan yg nyata atau syahid di jalan Allah". Tentera muslim yg bersemengat meggempur tentera Rudrick sehabis-habisnya sehinggalah mereka dikalahkan dgn teruk. Bukan shj raja Rudrick dan tenteranya mati dibunuh, bahkan Tariq bin Ziad berjaya memerdekakan Spain, Sicily (Itali) dan sebahagian Perancis.

Tariq ibn Ziyad, pembuka Andalusia
Peperangan Zallaqah di Portugal 10R/459H
Al-Muktamin dgn bantuan Sultan Dinasti Murabit, Yusuf bin Tasyifin memerangi al-Fonso VI. Tentera Kristian yang diketuai oleh al Fonso VI yang berjumlah 80,000 tentera berjaya dikalahkan. Dalam masa yang singkat Sultan Yusuf berjaya menguasai seluruh Portugal dan menyelamatkan umat Islam. Selepas itu, Dinasti Murabit berdiri sejak 1090 hingga 1147 Masihi.

9R/559H
Tentera Islam di bawah pimpinan As-Sutan Nuruddin Az-Zanki mendapat kembali negara Harim,barat Halab di Syria daripada tentera Salib. Salahuddin Al-Ayubi kemudian menggantikan Nuruddin dlm siri peperangan Salib merampas kembali tanah umat Islam di Palestin.

Perang Salib pimpinan Salahuddin al-Ayubi 22R/648H
Kemenangan Islam di bawah pimpinan Solahuddin Al Ayyubi dengan merampas kembali Baitul Maqdis dan mengusir tentera Salibiyyah. Ahli sejarah menceritakan tentera salib yg menguasai Baitul Maqdis di Palestin ketika itu sungguh ganas dan kejam, membunuh sesiapa sahaja yg tdk memberi sokongan kpd mereka, termasuk org2 kristian sendiri. Orang-orang Islam itu dipaksa terjun dari puncak menara dan bumbung-bumbung rumah mrk, mereka dibakar hidup-hidup, diheret dari tempat persembunyian bawah tanah, diheret ke hadapan umum dan dikorbankan di tiang salib (Ketika peristiwa Ambun tahun 1999 di Indonesia, org2 kristian Indonesia telah meniru kekejaman tentera Salib ini terhadap umat Islam di Ambon).Hasil usaha yg lama, tentera Islam pimpinan Salahuddin bertempur hebat dgn gabungan tentera2 Salib dari Eropah. Perancis dan Jerman dgn jumlah yg sgt besar. Tentera Islam mdpt kemenagan yg agung dan mengusir tentera Salib dari Baitul Maqdis, yakni jantung umat Islam.

Perang Ain Jalut 24R/658H
Pada tahun 1258, tentera Mongol pimpinan Jeneral Hulagu Khan (cucu Genghis Khan) merempuh kota Baghdad yang menjadi kemegahan Dinasti Abbasiah (ketika Islam menakluki 2/3 dunia). Dalam serangan itu, berjuta-juta umat Islam terbunuh sehingga diceritakan darah manusia mencecah ke paras lutut kuda dan buku2 karangan sarjana Islam dr perpustakaan terbesar dunia Baitul Hikmah dibuang ke dalam Sungai Furat sehingga airnya menjadi hitam kerana dakwat.Tentera Islam dan para ulama pimpinan Sultan Saifuddin al-Qutuz dari Dinasti Mamluk, Mesir mara ke Palestin selepas Mongol menguasainya. Kedua-dua pihak bertemu di ‘Ain Jalut.Dalam pertempuran itu, tentera Islam meraih kemenangan dan berjaya menawan Kitbuqa Noyen, seorang Leftenan Kristian yang memberi nasihat kepada Hulagu Khan bagi menyerang Baghdad. Kitbuqa akhirnya dihukum bunuh. Kemenangan itu adalah suatu yang luar biasa apabila Mongol yang terkenal dengan keganasan barbarik akhirnya kalah kepada tentera Islam. Ahli sejarawan menceritakan bhw jika ditakdirkan tentera Islam kalah pd ketika itu, nescaya sudah tentu dunia ini telah ditawan oleh tentera Mongol.

Saifuddin Qutz, jeneral tentera Islam yg mengembalikan maruah Islam dr tangan Mongol.

Perang Serbia 26R/927H
Kemenangan Islam di bawah pimpinan Panglima Othmani Murad dan pembukaan Bandar Balgred di Serbia.

Perang Yakhliz 15R/1294H
Bala tentera Islam Dinasti Uthmaniah yang dipimpin oleh Ahmad Mukhtar Basya dengan jumlah 34,000 anggota mengalahkan tentera Rusia yang berjumlah 740,000. Seramai 10,000 tentera Rusia terbunuh dalam pertempuran itu. Ia menjadi kebanggaan umat Islam mempertahankan agama yang diancam oleh kerajaan Tzar di Rusia.

Perang 6 hari 10R/1393H
Kemenangan Islam ke atas Zionis dalam perang 6 Oktober yang melibatkan negara Mesir. Dalam sejarah moden, berlaku Perang Yom Kippur yang melibatkan tentera Islam pakatan Mesir dan Syria dengan tentera Yahudi Israel pada 10 Ramadhan 1390 Hijrah bersamaan 6 Oktober hingga 22 atau 24 Oktober 1973 Masihi. Perang Yom Kippur, juga dikenali sebagai Peperangan Arab-Israel 1973. Dalam pertempuran itu , Israel berjaya menduduki Bukit Golan, Syria di utara serta Semenanjung SInai, Mesir di selatan sehingga ke Terusan Suez. Selepas itu, Israel membina barisan pertahanan di SInai dan Bukit Golan. Israel bermegah dengan kubu Bar Lev yang didakwa ‘tidak dapat ditawan’ kerana mempunyai kekebalan dan teknologi peralatan yang canggih. Namun, tentera Islam berjaya menawan kubu itu sekaligus mengalahkan Israel. Antara peristiwa menarik dalam peperangan ini adalah peranan seorang sarjana Islam merangkap sebagai Imam Masjid Bandar Suez al Marhum, Syeikh Hafiz Salamah yang mengambilalih pimpinan operasi peperangan. Beliau menggantikan jawatan ini apabila gabenor daerah bersedia menyerah kalah. Akhirnya para mujahidin gabungan tentera Mesir, Syria dan penduduk bandar Suez berjaya megasak tentera Israel yang terpaksa berundur sehingga terpaksa menyerahkan Semenanjung Sinai dan Bukit Golan.

Sebenarnya banyak lagi peristiwa2 menarik dan peperangan yg pernah berlaku sepanjang bulan Ramadhan, cuma tiada kesempatan utk diceritakan di ruang yg terhad ini. SubhanAllah, moga-moga dengan sejarah-sejarah yg terukir indah ini dapat membangkitkan semangat kita utk terus berjuang menjulang agama Allah di bumi ini.

"Ramadhan yg dalamnya diturunkan Al-Quran, sebagai petunjuk kepada manusia dan penjelasan mengenai petunjuk itu dan pembeza antara haq dan batil.." (2:185)
Selamat beramal!!